Περι Ελευθερίας του Τύπου

Ηταν δεν ήταν μουσουλμάνοι το βέβαιο είναι πως οι εμπνευστές και φυσικοί αυτουργοί της αποτρόπαιας σφαγής στο Παρίσι ήταν Γάλλοι πολίτες. 
Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα κράτη της πολιτισμένης Δύσης. Πολίτες της ίδιας χώρας εισβάλλουν σε γραφεία, πύργους, σιδηρόδρομους, βίλες, φυλακές και σχολεία των των πόλεών τους, τις οποίες - κάποιοι θεωρούν ότι - θα έπρεπε να ευγνωμονούν. 
Θυμήθηκα τον Χριστόδουλο (τον άλλο, τον αρχιεπίσκοπο) που ήθελε να αναφέρεται σε κάθε ταυτότητα το θρήσκευμα και σκέφτομαι τι θα γινόταν σε αυτή τη χώρα που εκτρέφει μπουμπούκους, σβαρτζενέγκερ και ανθρωποειδή με τσεκούρια αν σε ένα τυχαίο έλεγχο επιδείκνυες μία ταυτότητα που θα έγραφε "μουσουλμάνος", ΠΑΟΚ (σ.σ. χιούμορ), μηνιαίο εισόδημα ή επάγγελμα, σε χώρα με 2 εκ. ανέργους.
 Στην Γαλλία (πέρασα αρκετούς μήνες ως ανταποκριτής και σπουδαστής μεταπτυχιακού) ακόμα και η υπηκοότητα ήταν σε μερικές περιπτώσεις πρόβλημα, πόσο μάλλον το χρώμα, το ύφος και η ζωή που περνάει μέσα από το πρόσωπο και τα μάτια σου. 

Ολα τα άλλα που γνωρίζουμε για την Γαλλία είναι εξαιρέσεις: το σινεμά, η Μασαλιώτιδα, το καλό κρασί (sic), ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, ο Λουί Αραγκόν. Ναι, δεν υπάρχει πιο σωβινιστής λαός από τους Γάλλους και γι' αυτό η Λεπέν βγαίνει πρώτη. Γι' αυτό έστειλαν στρατεύματα στην Συρία. 
Μην βιάζεστε λοιπόν να υπερασπιστείτε άκριτα ένα "σατυρικό" έντυπο που ανοίγει μέτωπα μέσα στην ίδια τη χώρα που εκδίδεται. Έστω κι αν υπάρξουν εκατόμβες νεκρών δεν μπορεί στο όνομα της ελευθερίας του τύπου να υβρίζεται το θρησκευτικό συναίσθημα. 
Φανταστείτε να έβγαινε το "Ποντίκι" και να έγραφε ότι ο "Αρχιμανδρίτης τάδε είναι μαφιόζος, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες" (τις οποίες ο δημοσιογράφος δεν οφείλει να αποκαλύψει)... Και τι γίνεται όταν δεν υπάρχουν τέτοιου ύφους πληροφορίες? Τότε δημιουργούμε σάτυρα. Υψώνουμε Λαζόπουλους και Πέπε Γκρίλους. Γιατί αυτή η σάτυρα μπορεί σε ένα "προοδευτικό σύστημα" να είναι ανεξέλεγκτη και ακύνδινη. Ενδεχομένως τότεένας εγχώριος ταλιμπάν να εφορμούσε με τον ίδιο τρόπο στα γραφεία του. Μα, έχουμε νεκρούς. Σωστά. Οι νεκροί γίνονται άλλοθι για να επέλθουν χειρότερα μέτρα.

 Άρα πρέπει να βρούμε ποιοι τους εκπαίδευσαν και τους προμήθευσαν γαλλοαμερικάνικα όπλα ακριβείας. Και να ψάξουμε αν αυτοί οι μειονοτικοί πληθυσμοί τύπου Κομοτηνής έλαβαν ποτέ την μόρφωση, τα δικαιώματα και την ισονομία που προβλέπει το σύνταγμά τους.
Τάσος Μενεμενόγλου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζακυνθινή μαντινάδα!

"Καραμέλλες του φιλιού" οι Χειροποίητες καραμέλλες