20 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα Προσφύγων-Η ιστορία του Αντώνη


ο "Αντώνης" ζούσε εως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 στο Σουδάν.Απο καλή οικογένεια, είχε σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Χαρτούμ και ηταν αναμειγμένος στην πολιτική.
Ενα ακόμη αιματηρό πραξικόπημα όμως ξέσπασε στην χώρα .
Ολοι οι αντίπαλοι του καθεστώτος κυνηγήθηκαν.ο "Αντώνης" αφου του πρότειναν να συμμετάσχει στη νεα κυβέρνηση και αρνήθηκε,συνελήφθη, βασανίστηκε
και φυλακίστηκε.Ηταν τυχερός γιατί πλήρωσε!!! και τον άφησαν!!!να αποδράσει.
Με μια ομάδα καταδιωκώμενων πέρασαν στην Αίγυπτο και μετά απο πολλές περιπέτειες έφτασε στην Αθήνα.Μέσω κάποιων μεσαζόντων,βρήκε δουλειά στο νησί και πήρε το λεωφορείο
να πάει.Ομως στο δρόμο τον συνέλαβαν και τον άφησαν να φύγει μόνο αφου έφυγε το λεωφορείο.Καταφερε και έφτασε στο νησί,βρήκε το μέρος που ηταν η δουλειά και ξεκίνησε να δουλεύει σε βιομηχανικά πλυντήρια .Ο "Αντωνης" αυτό το όνομα του έδωσαν,
ηταν γνώστης 3 ξένων γλωσσών και γιαυτό μπορούσε να δουλεύει μπροστά στο πλυντήριο να το προγραμματίζει και να το χειρίζεται!!!Εκεί τον γνώρισα και γω ,κάναμε παρέα και μου είπε όλη την ιστορία του,που είναι για συγγραφή βιβλίου 500 σελίδων και ας ηταν μονο 40 ετων.
Του άρεσε η Ελλάδα, τη θαύμαζε λόγω της ιστορίας της και του πολιτισμού της.
Με τους ντόπιους δεν είχε πολλά προβλήματα αντίθετα,απ ότι είδα όλοι τον αγαπούσαν και τον εκτιμούσαν γιατί ηταν δραστήριος,καλός δουλευτής και υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
Μέσα σε εξι μηνες είχε μάθει τα Ελληνικά σχεδόν άριστα.Κυκλοφορούσε με ένα ποδήλατο πάντα,έμενε σε ενα μικρό δωματιάκι που του είχαν παραχωρήσει τα αφεντικά και ζούσε με το όνειρο να γυρίσει μια μέρα στην πατρίδα του και να την βοηθήσει να αποτινάξει το ζυγό της δικτατορίας.
Τα χρόνια πέρασαν,εγω έφυγα απο το νησί και έχασα επαφή με τον "Αντώνη",ρώτησα και μου είπαν οτι μετά απο ένα χρόνο έφυγε απ το νησί.
Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε  μερικές φορές,αλλά η πατρίδα μας είναι αποκούμπι,ελπίδα και σωτήρια γή για πολλούς συνάνθρωπους μας και οφείλουμε να το σεβόμαστε αυτό.

*Το νησί είναι κάποιο απο τα νησιά του Ιονίου.
** Το όνομα Αντώνης είναι πραγματικό.
***Δεν αναφέρω το πραγματικό του όνομα(Σουδανικό) για προφανείς λόγους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζακυνθινή μαντινάδα!

"Καραμέλλες του φιλιού" οι Χειροποίητες καραμέλλες