"ΗΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ"



Εξήντα πέντε χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα (1949) και σαράντα χρόνια από την πτώση της δικτατορίας (1974), στη σκηνή Lab του θεάτρου «Σημείο» (Χαριλάου Τρικούπη 4, πρώην ΑΠΛΟ, πίσω από την Πάντειο, τηλ.210 9229579), ανεβαίνει, στις 12 Δεκεμβρίου, το έργο «Ήλιος στην πέτρα» της Σοφίας Αδαμίδου, βασισμένο στη ζωή της αντάρτισσας του Δημοκρατικού Στρατού, Ελένης Τραγγανίδα όπως το κατέγραψε στο αφήγημά της «Η Μυρτιά του βουνού» καθώς και σε διηγήσεις άλλων συναγωνιστριών και εξόριστων γυναικών, τόσο την περίοδο του Εμφυλίου όσο και την περίοδο της δικτατορίας .
Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και φωτισμούς Κοραή Δαμάτη και σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Στο ρόλο της Μυρτιάς η Ελένη Γερασιμίδου. Βασικό ρόλο στην παράσταση έχει η Καλλιόπη Βέττα που ερμηνεύει ζωντανά μοιρολόγια, αντάρτικα και τραγούδια, των Μίκη Θεοδωράκη, Θάνου Μικρούτσικου, Απόστολου Καλδάρα, Νίκου Κυπουργού, κ.ά.
Η Μυρτιά αφηγείται τη ζωή της στον Δημοκρατικό Στρατό, τις εξορίες, τις φυλακίσεις της σε μια έγκυο συγκρατούμενή της -βουβό πρόσωπο- στη Γυάρο, όπου είναι και πάλι εξορία, ακολουθώντας την μοίρα χιλιάδων αγωνιστών της γενιάς της, την περίοδο της Χούντας.
Συμμετέχει η Μαρίζα Τσίγκα. Κύμβαλο παίζει ο Κλέαρχος Κορκόβελος. Βοηθός σκηνοθέτη Δανάη Τούντα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζακυνθινή μαντινάδα!

"Καραμέλλες του φιλιού" οι Χειροποίητες καραμέλλες